Recept: bottenbouillon voor vrouwen
Ondersteun Je Vrouwenlichaam met Huisgemaakte Bottenbouillon: Hormoonbalans, Vruchtbaarheid, Zwangerschap & Herstel na de Bevalling
Bottenbouillon is een eeuwenoud, voedzaam wondermiddel dat ideaal is voor vrouwen die hun gezondheid willen ondersteunen tijdens verschillende fasen van het leven. Of je nu met vruchtbaarheidsuitdagingen te maken hebt, zwanger bent, herstelt na de bevalling, of gewoon je hormonale balans wilt ondersteunen, bottenbouillon biedt talloze voordelen voor je lichaam en geest. Bovendien is het een uitstekende manier om je immuunsysteem te versterken, gewrichten soepel te houden en het herstel te bevorderen.
Bottenbouillon als Energieboost voor je Vrouwenlijf
Bottenbouillon biedt een enorme energieboost en is perfect voor momenten waarop je extra ondersteuning nodig hebt. Hier zijn een paar suggesties voor wanneer je een heerlijk kopje bouillon kunt drinken:
- Heb je het koud? Kopje bouillon!
- Voel je je flauw? Kopje bouillon met een beetje miso!
- Ben je aan het menstrueren? Kopje bouillon met gebakken spek!
- Pre-workout? Kopje bouillon met twee rauwe eieren!
- Grieperig? Kopje bouillon met geraspte gember!
Deze voedzame bouillon is een makkelijke en smakelijke manier om belangrijke voedingsstoffen binnen te krijgen, die niet alleen het immuunsysteem versterken, maar ook helpen bij het herstel van gewrichten, spieren en het bevorderen van je hormonale gezondheid.
Omdat ik zo wild enthousiast ben over bottenbouillon heb ik er meer over geschreven: alle voordelen van bottenbouillon en pro-tips & oervoeding tips.
Recept: Ingrediënten voor de Bottenbouillon
- 1,5 kg botten bijvoorbeeld kippenbotten, rundvleesbotten, (beginnerstip: koop een biologische soepkip)
- 2 eetlepels appelciderazijn (om mineralen uit de botten te trekken)
- 1 ui, in vieren gesneden
- 2 wortels, in stukken gesneden
- 2 stengels selderij, in stukken gesneden
- 3 teentjes knoflook, velletje er af, mag heel in de bouillon
- 3 laurierblaadjes
- 10 peperkorrels
- 1 bosje verse of gedroogde kruiden (zoals tijm, rozemarijn, en peterselie)
- 2-3 liter water (afhankelijk van de grootte van je pan)
- Zout naar smaak (na het koken)
Ik houd de verdeling van 1 kilo botten met wat vlees, huid en kraakbeen goed voor 2,5 liter water. Dus als je grote hoeveelheid wilt maken van bijvoorbeeld 5-6 liter gebruik dan 2/2,5 kilo bot,
Bereidingswijze van bottenbouillon:
- Verwarm de oven voor: Zet de oven op 200°C (boven- en onderwarmte). Leg de botten op een bakplaat en rooster ze 20-30 minuten in de oven tot ze goudbruin zijn. Dit geeft extra smaak aan je bouillon.
- ‘Week’ de botten: Plaats de geroosterde botten in een grote soeppan of slowcooker. Voeg de appelciderazijn en water toe, zodat de botten volledig onder staan. Laat dit mengsel minstens 30 minuten rusten, zodat de azijn zijn werk kan doen en de mineralen uit de botten kunnen trekken. Daarna ga je pas verhitten. Maar laat het niet koken, heel zachtjes pruttelen. The slower, the better.
- Voeg de groenten en kruiden toe: Na enkele uren voeg de gesneden ui, wortels, selderij, knoflook, laurierblaadjes, peperkorrels en verse kruiden toe aan de pan. Ik zou het op de helft van de kooktijd doen. Dus kook je bouillon 12 uur, dan doe je na 6 uur de groenten erin. Kruiden kunnen wel eerder of vanaf begin.
- Laat de bouillon LANGZAAM trekken: Zet de pan op laag vuur (of zet de slowcooker op laag) en laat de bouillon minstens 12 uur trekken. Hoe langer je het laat trekken, hoe rijker en voedzamer de bouillon zal zijn. Je kunt het gerust 24 uur (tot zelfs 48 uur) laten trekken voor de beste resultaten. Dus NIET koken, want daarmee kook je eiwitten kapot en wordt de bouillon troebel.
- Zeef de bouillon: Haal de pan van het vuur en zeef de bouillon door een fijne zeef om de botten en groenten te verwijderen. De vloeistof is nu je bottenbouillon. Tip voor een echte pro: rest van botten, kraakbeen en wat restjes vlees vermaal ik in de keukenmachine en geef ik onze hond te eten. Zo gooi ik werkelijk niets weg!
- Laat de bouillon afkoelen: Laat de bouillon afkoelen en bewaar deze in afgesloten potten of glazen flessen in de koelkast. De bouillon kan een paar dagen in de koelkast bewaard worden, of je kunt het invriezen voor later gebruik.
- Serveer: Voeg naar smaak zout toe en verwarm de bouillon voor het drinken. Geniet van een kopje bottenbouillon als een gezonde en rustgevende drinkoptie, vooral op momenten dat je wat extra energie of steun kunt gebruiken.
Extra Tips:
- Verwarmende boost: Voeg extra kruiden zoals gember, kurkuma of een beetje chili toe voor een ontstekingsremmende en verwarmende boost, ideaal tijdens de koudere maanden.
- Voor de kinderen: De bouillon is zacht van smaak en kan worden toegevoegd aan soepen of als basis voor risotto, stoofschotels of sauzen. Het is een gemakkelijke manier om kinderen extra voedingsstoffen te geven.
- Herstel na de bevalling: Drink dagelijks een kopje bottenbouillon om het herstel van je huid, gewrichten en spieren te bevorderen. Het is ook goed voor de productie van moedermelk en helpt je lichaam sneller herstellen van de bevalling.







Laura-Nidhan
Meatlover, mama en mentor
Met Reis in Moederschap bied ik steun en support voor vrouwen die wensen, dragen, baren, verliezen en (op)voeden. Ik organiseer cirkels en ceremonies waarin ELKE vrouw welkom is.
3 maart 2025 – VrouwenVuur Cirkel in Helvoirt – donatiebasis
24 maart 2025 – Zweethutceremonie ‘Kom tot bloei’
9 april 2025 – VrouwenVuur Cirkel online – donatiebasis
2:1 begeleide Sluitingsceremonie ‘Closing the bones’




